Haptotherapie
Haptotherapie aan de Vliet

"Stilstaan bij

waar je aan voorbij gaat,

beweging brengen

waarin je vastloopt"

Haptotherapie

Stilstaan bij waar je aan voorbij gaat, beweging brengen waarin je vastloopt


Haptotherapie is de therapeutische toepassing van haptonomie. Het houdt zich bezig met het voelend vermogen van mensen. De tastzin is het zintuig dat in het begin van ieders leven het belangrijkste zintuig is. Meestal wordt de tastzin in de loop van een mensenleven minder belangrijk gevonden. Zeker in de huidige tijd wordt het vermogen van de mens om te voelen ondergeschikt gemaakt aan het vermogen om te denken en te doen. Haptotherapie heeft tot doel dat je je voelend vermogen weer leert gebruiken.


Ieder mens ontwikkelt in de loop van het leven, onder invloed van ervaringen en karakter, patronen in het omgaan met zichzelf en de wereld. Deze patronen kunnen heel passend zijn en je helpen in je leven, maar kunnen je ook belemmeren en maken dat je vastloopt.


Een voorbeeld van zo'n patroon is je terugtrekken in jezelf. Omdat er vroeger bijvoorbeeld nooit naar je geluisterd werd, ga je ervan uit dat er niemand is die naar je wil luisteren. Het gevolg kan zijn dat je je niet meer laat zien. Hierdoor doe je geen nieuwe, positieve ervaringen op. Maar de behoefte om gezien en gehoord te worden blijft bestaan. Het niet erkennen van en tegemoetkomen aan deze algemeen menselijke behoeften maakt dat er uiteenlopende klachten kunnen ontstaan.


Andere patronen zijn bijvoorbeeld:

  • steeds weer over je grenzen gaan door bijvoorbeeld te voldoen aan (vermeende) verwachtingen van anderen. Met als gevolg bijv. burn-out of gevoelens van vervreemding en onvrede.
  • je steeds aanpassen aan je omgeving (pleasen) uit angst voor afwijzing.
  • verdriet niet toelaten omdat je geleerd hebt 'sterk' te zijn, maar ondertussen gebukt gaan onder het verdriet en geen levensvreugde meer ervaren.
  • je krachtig en onafhankelijk presenteren terwijl je hulp nodig hebt en de nodige hulp daardoor niet krijgen. Verbittering kan een gevolg zijn.
  • Of andersom: verwachten dat anderen altijd voor je klaarstaan en je afhankelijk opstellen waardoor je gevoel van eigenwaarde en de relatie met de ander onder druk komen te staan.


Patronen kunnen heel hardnekkig zijn en kunnen maken dat je niet meer tevreden bent over jezelf en met de manier waarop je leven vorm krijgt.


Haptoherapie daagt je uit stil te staan bij je patronen, bij wat jou goed doet en wat niet, bij wie je bent en wat je belangrijk vindt zodat je in het dagelijks leven de keuzes kunt maken die bij je passen.


Door middel van ervaringsoefeningen, gesprek en aanraking laat haptotherapie je ervaren hoe je in het leven staat en hoe je omgaat met jezelf en jouw omgeving. Luister je naar wat jouw lichaam je vertelt over je grenzen of ga je er steeds maar weer overheen? Durf je jezelf te laten zien aan een ander, of doe je je anders voor dan je bent uit angst voor afwijzing? Laat je je verdriet toe of onderdruk je het omdat je geleerd hebt 'sterk' te zijn?


Haptotherapie laat je je eigen patronen ervaren, zodat er ruimte ontstaat voor alternatieven. Het uiteindelijke doel van de haptotherapeutische begeleiding is dat je je (weer) positief kunt verbinden met jezelf en je omgeving.Neem gerust contact op als je vragen hebt en meer informatie wilt, of voor het maken van een afspraak.
NIEUWS


Voorjaar 2020 geef ik de training:

Vitaliteit, gezonde grenzen en balans. Download Flyer.


Een lichaams- en ervaringsgerichte training voor mensen met burn-out- en stressklachten

Praktijkadres:

Zaagmolenstraat 98-G

2265 WV Leidschendam


Telefoon:

06 22464475


E-mail

info@haptotherapie-aandevliet.nl 

 

KvK-nummer: 54575591

 

Lidmaatschap NFG:

vakgroep VPMW, registratienummer: 7604277368


Licentienummer RBCZ: 809926R

 

Haptotherapie aan de Vliet voldoet aan de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ).

 

Praktijk voor haptotherapie Leidschendam
NFG